Så gör du en lyckad badrumsrenovering
Ditt badrum kanske börjar kännas lite slitet och i behov av en renovering med bäst plattsättare göteborg. Att genomföra en lyckad badrumsrenovering som lever upp till dina förväntningar är komplext, det finns många faktorer att tänka på. Du behöver välja rätt material, hitta kompetenta hantverkare och beräkna kostnader för att se om renoveringen får plats i din budget.
Kostnadskalkyl
Som första steg kan du göra en kostnadskalkyl, där du från början ställer upp en budget. Hur stort är badrummet som ska renoveras och vad är särskilt viktigt för dig att ha med? Du kanske helst vill ha en lyxig inredning eller endast anlita certifierade hantverkare för att få en säker badrumsrenovering. Genom att mäta hela ytan som ska renoveras inklusive bredd, längd och totalarea får du en god överblick. Nästa steg är att beräkna mängden arbete som krävs, om det behövs dragning av el och rör och vad som behöver bytas. För att hitta prisvärda hantverkare inom din budget kan du ta in offerter från flera företag. Dessa bör sedan jämföras vad gäller försäkring, F-skattebevis, referenser och behörigheter. Du kan ibland behöva anlita flera olika firmor om det krävs flera olika renoveringar, som inom plattsättning, snickeri och VVS.
Lagar och regler
Det är viktigt att alla badrumsrenovationer följer gällande regler och lagar. Rördragning och elarbeten som utförs i våtrum bör alltid utföras av certifierade rörmokare och elektriker. Kakel ska sättas av montörer som är auktoriserade och godkända av GVK (Svensk Våtrumskontroll) och Byggkeramikrådet. Du kan själv byta blandare, montera kommod, måla våtrumstapet och sätta in handfat. Allt förarbete ska utföras med minimått fastslagna av Svensk Standard. Badrumsrenoveringar kräver i regel inte någon bygganmälan eller bygglov, så länge det gäller ett befintligt badrum.
Kakel, klinker och andra material
När det gäller material väljer många numera klinker och kakel, till skillnad från våtrumsmatta som var mycket mer vanligt tidigare. Dagens våtrumstapeter och våtrumsmattor har dock utvecklats mycket sedan tidigare vad gäller tillverkningsmetod, form och design. Det finns nu en stor mängd olika material du kan välja mellan till ditt badrum, där du kan sätta in natursten, mosaik, marockanskt kakel och betong. Här väljer du själv det som passar din smak bäst. Det är bättre att sätta in dyrare material i golvet än på väggarna, då golvytan oftast utsätts för ett större slitage. Om materialet är mycket stort eller litet ökar kostnaderna för arbetet, då det tar mer tid att lägga än standardkakel.
Kakel tillverkas genom att en särskild lera pressas samman och bränns, vilket ger en snygg emalj. Kakelplattor brukar oftast sättas på väggarna medan golvet täcks av klinker. Det finns många likheter mellan kakel och klinker men ytan är den främsta skillnaden. Ett helkaklat badrum är enklare att rengöra, och en väl utförd badrumsrenovering ökar bostadens värde.